Thursday, 12 April 2012

Hormati Anakmu

0 comments
Assalamualaikum sahabat2 sekalian...

Sudah lama ana tak update blog untuk label 'Didik si Manja'.. Kerana sibuk dengan thesis ana sehingga tidak ada masa untuk berkongsi ilmu dengan sahabat2 sekalian.. Alhamdulillah, hari ini ana diberi kesempatan untuk berkongsi ilmu sekali lagi di alam maya ini. Bersyukur ke atas Mu Illahi..

Apa yang dimaksudkan dengan tajuk di atas? Hormati anakmu?? Mesti ramai yang tertanya-tanya kan.. Kenapa ibu ayah kene hormati anak mereka sedangkan anak pun tak hormat mereka??

Arhhh... Itu la yang ana nak kongsi dengan kalian.. Bagaimana kita atau mak ayah hendak mendidik anak yang bertanggungjawab dan menghormati Orang Tua mereka.. Fikirkan bagaimana latar belakang seseorang hasil didikan ibu bapa yang berbeza-beza. Ibu bapa mengambil proses yang lama ketika membenihkan sikap negatif dalam diri anak, sama ada secara sedar atau tidak. Mereka juga mahukan perubahan anak dalam sekelip mata..

Fikir-Fikirkan wahai ibu ayah dan yang bakal menjadi ayah dan ibu..

Selalu kita dengar pesanan bahawa anak-anak mesti menghormati ibu ayah mereka.. Tapi ada segelintir daripada anak-anak mengatakan ini tidak adil asyik anak yang diingatkan supaya hormat kepada ibu bapa..

Fikir-fikirkan la wahai anak-anak kenapa kita diingatkan supaya hormat kepada ibu bapa..

Apa yang perlu kita ketahui dan kita sedari di sini adalah ibu bapa pun perlu hormat kepada anak sekiranya mahu dihormati..

Didikan yang terbaik untuk anak-anak adalah didik mereka semasa kecil lagi. Ajarkan mereka apa itu hormat dan tanggungjawab.. Bermula dari ibu bapa dulu baru turun kepada anak-anaknya. Sebagai ibu bapa, hormati anak-anak sebagaimana ibu bapa mahu dihormati.. Maka kita akan melahirkan seorang anak yang bertanggungjawab..

Fahamilah disebalik kata-kata tersebut wahai ibu dan ayah.. Apakah yang dimaksudkan ibu bapa perlu hormati anak mereka untuk mendidik mereka..

Waallahu 'alam..

Keyakinan Kita Terhadap Allah SWT

0 comments
Assalamualaikum...

Bagaimana keyakinan kita terhadap Allah dalam kehidupan ini ?? Kadang-kadang kita mendapat hidayah daripada Allah adalah melalui pembacaan buku2, majalah2 dan banyak lagi..

Entry ana kali ini ingin berkongsi kepada sahabat2 sekalian dengan ilmu yang ana dapat daripada pembacaan satu novel "Sebarkan Cinta-Mu" yang ditulis oleh Fatimah Syarha.. Penulis yang ana sangat minati dan kagumi.. Semoga apa yang ana kongsikan hari ni medapat keberkatan dariNya dan apply its teaching as guidance in their daily lives. Amin..


Ana ambil sedikit part di dalam novel tersebut : -

" Kamu terlalu yakin pada masa hadapan," nilai Pak Musa.

" Allah yang memberi kayakinan. Biarlah masalah ini tidak dapat diselesaikan sekarang. Ia memberi ruang untuk kami mengadu kepada-Nya. Mungkin Dia suka pada rayuan kami, sebab itu Dia masih tidak memakbulkan doa kami. Kami juga tetap bahagia dapat merintih kepadaNya," kata Pak Yodong.

Apa yang ana dapat simpulkan daripada kisah di atas menunjukkan bahawa tidak salah untuk kita terlalu yakin dengan apa yang kita impikan tetapi perlu dengan usaha dan doa kita kepada Allah SWT.. Kita hendaklah bersangka baik dengan -Nya..

Jangan terlalu cepat berputus asa dengan setiap apa yang kita usahakan.. Allah pasti menguji hamba-Nya.. Ana ambil contoh ; jangan terus mengalah untuk berdoa atas sebab doa kita tidak dimakbulkan atau lambat untuk dimakbulkan.. Teruskan usaha kita dalam berdoa kerana kita percaya Allah merancang yang terbaik untuk hamba-Nya dan berbahagia dengan usaha kita itu kerana ia pasti menghasilkan kejayaan yang kita inginkan..

P/S :
Lupakah kamu pada sabda Nabi yang sangat menghiburkan, 'Barang siapa memperbanyakkan istighfar maka Allah SWT akan menghapuskan segala kedukaannya, meyelesaikan segala masalahnya dan memberi rezeki dari arah yang tidak disangka.'

Waallahu 'alam....

Sunday, 1 April 2012

Motivasi Diri..

0 comments
Assalamualaikum...

Kadang-kadang banyak masalah dan dugaan yang kita hadapi dalam menempuh kehidupan lebih-lebih lagi dalam menuju kejayaan.. Tidak semudah yang kita sangka untuk memperolehi kejayaan kalau tidak melalui keperitan dan kepahitan untuk mendapatkan sebuah kemanisan kejayaan..

Ketika kita bersendirian di alam fana ini, kita perlu ingat bahawa hanya Allah sahaja tempat kita bergantung dan ingatlah bahawa kita belum lagi bersendiri sebenarnya kerana Allah sentiasa bersama dengan hamba-hambaNya yang dikasihi..

Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.. Allah yang berkehendak dengan setiap apa yang berlaku.. Allah juga yang tahu apa yang terbaik dan paling terbaik untuk hambaNya.. so, jangan terlalu bersedih dengan setiap dugaan dan ujianNya.. Semoga kita sentiasa di bawah naunganNya untuk menjadi orang yang sentiasa bersyukur dan bersabar.. Amin..
 

Dzatun Nithaqaini Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template