Sunday, 3 May 2009

Renungkan....


"Bila kau letih dan hilang semangat, Allah tahu betapa kau telah mencuba sedaya. Bila tanggisanmu berpanjangan dan hatimu kedukaan, Allah telah mengira titisan air matamu. Bila kau rasa ketinggalan dan masa meninggalkanmu, Allah setia di sisimu. Bila kau telah mencuba segala tapi tidak tahu tujuan, Allah ada jalan penyelesaian. Bila tidak yang bererti buatmu, keliru dan kecewa, Allah adalah jawapannya....."

"eeeeee....Hari ini, semua tak kene....knape ngan aku hari ini???," ngomel tasya.
Astaqhfirullah al a'zim...Tasya beristiqhfar dengan keadaan dirinya.

Tasya tidak tahu kenape dengan dirinya. Tidak bersemangat, apatah lagi untuk membuka buku mengulang kaji pelajarannya. Ada je yang tak kene, buat ni salah buat tu pun salah. Kesian kawan2 serumahnya habis kne marah tanpa sebab. Masanya banyak terbuang begitu saje dengan asyik melayan moodnya yang tak tentu pasal tanpa sebab..

"Tasya adalah seorang yang bukan macam tu, tak pernah marah kecuali sebab tertentu tapi cepat reda. Dia tidak suka membuang masa. Masanya sentiasa diisi dengan perkara yang berfaedah, ulang kaji. Masa kosongnya sentiasa diisi dengan membaca Al-Quran. Dia seorang yang sangat tenang dan sangat sopan," kata aisyah kawan serumahnya kepada kawan2 yang lain.
Semua kawan2nya hairan melihat keadaan tasya seperti itu...

Assalamualaikum semua..

Baru dapat jenguk balik my blog sebab kekangan masa. Hari ni saje je ana nak bawa kepada kalian tentang realiti kehidupan kita sebagai mahasiswa dan seorang hambaNya.Apa yang dapat kite renung daripada cerita di atas??

Kekadang, dalam seharian hidup kite tak semestinya best. Ada yang hari mereka dengan penuh kemurungan, ada yang tenang, seronok dan ada yang moody..

So, apa hikmah kite diatur kehidupan sebegini oleh Allah?

Sebab Allah nak kite sebagai hambaNya sentiasa bergantung kepadaNya. Amalan yang kite lakukan seharian pada siang dan malam la yang memandu setiap gerakan feel and mood kite. Begitu juga dengan kekhusyukan solat kite. Dan dengan amalan kite seharian juga la yang akan memberi keberkatan kepada masa kite. How?

Masa bangun pagi tu, kite dah mulakan dengan berdoa, doa bangun tidokan? dan selepas berdoa, kite mula la buat plan apa yang kita nak buat pada hari tu sampai kite tido balik. Tapi hendak la disertai dengan niat kerana Allah.

Insya Allah, dalam seharian kita jika semua perkara kite buat kerana Allah ia akan menjadi satu ibadah kepada kite. contoh: nak mandi, dengan niat mandi kerana Allah. So, mandi kite dah menjadi satu ibadah kepada kita.. InsyaAllah, kalo kita jaga setiap kelakuan dan setiap perbuatan kita supaya dalam jagaan Allah dan RahmatNya, Kita pasti akan mendapat keberkatan masa itu kerana masa kita tidak disia-siakan dengan perkara2 yang tak berfaedah. Bila suatu hari, kita merasa keje kita tak cukup masa, asyik nak cepat tapi kje tak siap2, semua benda tak kne dalam sehari tu dan tak seperti hari2 biasa di mana kite sentiasa dalam ketenangan utk hadapi seharian kite. Apa maknanya?

Tu maknanya, kite telah ditinggalkan oleh keberkatan masa dan muhasabah balik kenape dan di mana salah kita dari bangun pagi tu? Sebab tu orang kata, bila dari pagi tu mood kite dah tak baik pasti akan dibawa ke petang..

Renunglah.. Tekad dalam diri kite, kite tak nak jadi orang yang ditinggalkan oleh masa dan dalam seharian kita akan sentiasa mendapat keberkatan masa..

Syukran semua, sudi dengar ana bercoloteh..


0 comments:

Post a Comment

 

Dzatun Nithaqaini Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template