Tuesday, 15 September 2009

Pengalaman jadi Pensyarah d UITM


dah lama tak jenguk blog..hari ini ada peluang, so terus nak posting,hehehe.

Minggu ni dah masuk 4 minggu ana jd seorang pensyarah sambilan sepenuh masa di UITM Sarawak. Pengalaman yang cukup menarik sebenarnya. sebab menarik sangat, sampai terdemam ana. Hri ni dah 5 hari ana demam dengan selsema, batuknya n pening, tapi ana kuatkan jg semangat utk datang kje.

Mula2 ana jd pensyarah kn, penaaatt sgt. dah la kelas ana jauh2 dari tmpt bilik pejabat ana. Sampai lenguh kaki ni..huhuhuhu. Tapi, sebagai seorang pendidik mereka tak kenal penat, lenguh dll demi utk mendidik anak bangsa utk mjdi orang yg berguna.

Ana pensyarah CITU (Pemikiran dan Kefahaman Islam). Di UITM, ana ada 9 kelas. Ada 4 kelas utk students muslim ana ajar dan 3 kelas utk students non muslim. Mula2 kekok rasanya mgajar students non muslim tentang agama kita tetapi lama2 ana jd biasa. Sebab nak fahamkan mereka tentang kejadian manusia dri perspektif Islam dan kenapa manusia perlu ada agama. Alhamdulillah, ana sampai hari ni dah tak kekok malah rasa seronok pula mgajar mereka tentang agama kita iaitu Islam. kadang2 mereka persoalkan tetapi mereka paling banyak boleh memahami dan menerima pelajaran tersebut. Ada yg berkata banyak persamaan dari segi kejadian manusia dari agama mereka kristian cuma ada sedikit perbezaan dan penambahan. cth, kejadian manusia.

Sebagai pensyarah ni, ana rasa paling senang utk kita barda'wah. Mengajak dan memberi kesedaran kepada pelajar2 universiti apa yg berlaku dengan Islam sekarang. Ajak mereka meneliti dan renung balik kenapa kita Islam.. Terutama sekali mengajak mereka kepada muhasabah diri sendiri dalam ibadah kepada Allah..

Okey la. nanti ana bercerita lagi pengalaman ana.. nak kene study ni utk bersedia masuk kelas.
Ni pun ana dapat coret isi hati ana dalam blog ni sebab td tgh wat nota utk students, dah penat mata mngadap komputer, terus teringat ngan blog yg dah lama tak di update..

bobai.....

0 comments:

Post a Comment

 

Dzatun Nithaqaini Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template