Friday, 10 December 2010

HIJRAHKU - KHALBU + MANTAPKAN KEPUTUSAN (Muharam 1432H)


Meskipun saban tahun kita menyambut Maal Hijrah, namun hasil daripada sambutan itu tidak banyak memberi kesan kepada semua umat Islam. Walaupun pada hari itu kebanyakan umat Islam bercuti, sebahagiannya tidak ambil tahu langsung tentang sambutan itu..

Bagaimana dengan kalian? Masih adakah sifat ambil tahu kalian terhadap sambutan tersebut? Dan bukan hanya sekadar sambutan tetapi apakah azam kita untuk tahun baru Islam kali ini? Adakah sama seperti tahun lepas atau lebih baik dari sebelumnya atau berhijrahkah kita?

Entry ana kali ini sebenarnya ingin mengajak kalian untuk menyentuh atau menggapai tentang hati (khalbu) kita dan apakah kita sudah
mantap dengan keputusan kita.

"Mulut saya terkumat-kamit melafazkan tasbih, tahmid dan takbir. Terasa terang dan damai di hati ini kala kalimah-kalimah tayyibah itu dibaca bertali-tali."

"Kemanisan dan kelazatan beribadat tidak lagi dapat dirasakan. Tembok pengadang terbina, menghalang kepada masuknya cahaya ilmu dan iman. Walaupun pengetahuan setinggi langit dunia, tetap saja ia tidak meresap ke dalam jiwa, tidak ada daya dan kekuatan untuk mengamalkannya. Inilah impak dari hati yang hitam dengan dosa."

" Salah satu untuk dapatkan hati yang bersih adalah ZIKIR..

BANTULAH KAMI YA ALLAH UNTUK BERSIHKAN HATI. MENYISIH SEGALA MAZMUMAH YANG BERSARANG DALAMNYA SEHINGGA MAMPU KAMI BERTEMU MU KELAK DENGAN KEIMANAN YANG SEMPURNA, AMIN.

MENCARI DAN TERUS MENCARI CINTA ILAHI..

Wahai sahabat Sekalian, jadikan ia sebagai azam kita untuk tahun baru ini dan jadikan ia satu perancangan yang ingin kita capaikan.

What you see is what you get. Who you are determines how you see..

"andai badai dan gelora meninpa setelah kita mantap dalam keputusan kita, hadapilah ia dengan jiwa yang tenang kerana Allah cinta pada orang yang BERTAWAKAL padaNYA." (ali-Imran : 159)

Sahabat sekalian, peganglah ayat ini supaya kita menjadi hamba yang Allah cintai. Setiap keputusan yang kita buat, perlu percaya dan yakin bahawa keputusan itu betul dan hadapi dengan tenang. Berusaha untuk mencapai keputusan yang telah kita tetapkan atas diri kita. Jangan jadi seorang yang berputus asa..

wallahu 'alam..
0 comments:

Post a Comment

 

Dzatun Nithaqaini Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template