Sunday, 1 May 2011

12 Wajah Di Padang Mahsyar


Assalamualaikum wbt....

Tahun demi tahun berlalu....sudah 2011. Hari demi hari berlalu...hari ini dah masuk bulan Mei 2011. Maka apakah yang telah kita lakukan??

Setelah dipanjangkan umur sehingga hari ini, maka laluilah hidup ini dengan muhasabah dan penuh kesedaran. Seriuslah kita semua dalam menjadi hamba Allah SWT dan umat Nabi Muhammad SAW..

Entry bulan 5 ini, ingin ana kongsikan tentang keadaan pada hari kiamat. Semoga entry kali ini memberi keinsafan dan kesedaran kepada semua khususnya ana sendiri. Pada hari kiamat, umat Islam akan dikumpulkan berbaris-baris menjadi 12 barisan dengan membawa amalan mereka sendiri.

Hadis riwayat daripada Aisyah r.a. menjelaskan :

"Aku pernah mendengar Rsulullah SAW bersabda : " Umat manusia ini pada hari kiamat dikumpulkan pada suatu padang gondol (tidak berpohon, tidakberumput dan tidak berair), padang pasir putih seperti roti. Di sini mereka dikumpulkan dengan keadaan bertelanjang bulat. Masing-masing saling melihat aurat mereka. Dalam riwayat lain, dikatakan masing-masing mereka itu saling melihat".
(Riwayat Bukhari)

Keadaan Di Padang Mahsyar

Maka dinyatakan oleh Rasulullah 12 barisan berkenaan iaitu :

1. Diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki.
Keadaan mereka ini dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah SWT : " Mereka itu adalah orang2 yang ketika hidupnya meyakiti hati jiran, maka ini balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka ..."

2. Diiringi dari kubur dalam keadaan berbentuk babi hutan.
Datanglah suara dari sisi Allah yang berfirman : "Mereka itu adalah orang yang ketika hidupnya meringankan solat, maka inilah balasannya, dan tempat kembalinya adalah neraka ..."

3. Mereka datang dalam bentuk keldai, sedangkan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking.
Allah SWT menjelaskan : " Mereka ini adalah orang yang enggan membayar zakat, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka ..."

4. Diiring dari kubur dalam keadaan darah seperti air pancutan keluar daripada mulut mereka.
Allah SWT menegaskan : " Mereka ini adalah orang yang berdusta di dalam jual beli, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka ..."

5. Diiring dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai.
Ketika itu Allah SWT menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman di Padang Mahsyar. Allah SWT menegaskan : " Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui manusia, tetapi tidak pula rasa takut kepada Allah SWT, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka ..."

6. Diiring dari kubur dalam keadaan kepala mereka terputus daripada badan.
Allah SWT berfirman :"Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka ..."

7. Diiring dari kubur tanpa mempunyai lidah dan dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah.
Allah SWT menegaskan : " Mereka itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas kebenaran, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka ..."

8. Diiring dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas.
Allah SWT berfirman : " Mereka adalah orang yang berzina, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka ..."

9. Diiring dari kubur dengan berwajah hitam gelap dan bermata biru, sementara dalam diri mereka penuh dengan api yang bernyala.
Allah SWT menyatakan : " Mereka itu adalah orang yang makan harta anak yatim dengan cara haram, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka ..."

10. Diiring dari kubur dalam keadaan tubuh mereka penuh sopak dan kusta.
Allah SWT berfirman : " Mereka adalah orang yang derhaka kepada kedua ibu bapanya, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka ..."

11. Diiring dari kubur dengan berkeadaan buta, gigi memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir melebar sampai ke dada dan lidah terjulur memanjang sampai ke perut, dan keluar berbagai-bagai kotoran.
Allah SWT menegaskan : " Mereka adalah orang yang minum arak, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah neraka ..."

12. Diiring dari kubur dengan wajah bersinar-sinar laksana bulan purnama.
Mereka melalui titian sirat seperti kilat. Maka, datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih menegaskan : " Mereka adalah orang yang beramal soleh dan banyak melakukan kebaikan. Mereka memelihara solat lima waktu, ketika meninggal dunia mereka sempat bertaubat, maka inilah balasannya, dan tempat kembali mereka adalah syurga, mendapat keampunan, kasih sayang, dan keredhaan Allah yang Maha Pengasih ..."


Subhanallah, begitu sekali Allah SWT menyayangi hambaNya. Semoga kita termasuk dalam golongan yang ke 12. Amin..
Dan nauzubillah, berdoa semoga kita bukan dari 11 golongan tersebut di atas. Amin..

Maka, di sini sama-sama kita rentasi hidup kita dengan penuh muhasabah dan kesedaran. Kita perlu mendalami diri kita, kehidupan kita, memandang semula ke belakang, melihat pula masa hadapan, dan memerhatikan apa yang patut kita lakukan sekarang.

Tepuk dada, tanyalah Iman..
(^_^)
0 comments:

Post a Comment

 

Dzatun Nithaqaini Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template