Thursday, 19 March 2009

Tag dari Ahiasah


Assalamualaikum....

Sekian lama dah tak jenguk my blog, pagi ini baru ada kesempatan,huhuhu. Sibuk dengan imtihan dalam minggu ni... Bila buka je, saya dapat tag dari cik Alhanin. Jadi dengan kesempatan ni, saya nk jawab tag ni, ye cik alhanin..


1. Apakah nama blog anda sekarang dan kenape anda memilih nama itu?

Nama blog saya "Dzatun Nithaqaini". Saya memilih nama ini kerana saya teringat kisah kehidupan Asma' iaitu anak kepada saiyidina Abu Bakar yang dijuluki Dzatuun Nithaqaini (Wanita yang memiliki 2 ikat pinggang). Kisah Asma' ni boleh dijadikan contoh dalam kehidupan kita. Dia melalui hidupnya penuh dengan kesabaran dalam menghadapi kesulitan hidup kemiskinan. Selain itu, ia juga selalu berkeinginan kuat untuk taat kepada suaminya dan mencari keredhaan Allah SWT. Kalo nk tahu kisah dia lebih lanjut, cari n baca sendiri:)


2. Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

(Http://dzatunnithaqaini.blogspot.com). Nama ni sedap je bila didengar, jadi saya amik je terus dari nama blog saya tu, simple jee.. Senanggg.. tak payah la nak cari banyak nama tok blog lain link pun lain..hehehe


3. Apakah metod penulisan dalam blog anda?

Berkongsi yang bermanfaat. Sabda Rasulullah SAW :
بلغوا عني ولو اية


4. Aktif menulis penulisan ilmiah dalam blog tapi kurang aktif di khalayak luar(dakwah)?

Alhamdulillah. Kira tengah2 la. Setakat ni, tak ada la sampai tak pernah aktif kat luar(dakwah). Sebagai hamba Allah kita perlu ada berdakwah, sekurang2nya dakwah fardiyah la yang penting kita lakukan terlebih dahulu. Kalo ikutkan, penulisan ni pun tak la aktif sgt, Sebab malas juga nk duduk depan tenet 24jam...


5.Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?

Setakat ni, tak terasa pun nak wat camtu. Blog ini, bagi saya adalah salah satu cara kita hendak menyampaikan dakwah dari segi penulisan dan berkongsi yang bermanfaat..


6. Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini?

Soalan yang sgt best, hehehe. Blog cik Alhanin ini saya suka buka dan baca penulisannya. sebab ilmu pengetahuan bertambah. Yang paling best, bila kita baca blog cik Alhanin ni. Saya rasa dengar dia bercakap je. hahahahaha


Apa-apa pun, terima kasih bebanyak tag saya. Dengan soalan yang diajukan, menyebabkan kita ingat balik apa tujuan kita menulis blog dan yang paling penting. Kenape kita pilih nama n link blog kite seperti itu dan ini? Nama yang kita pilih itu melambangkan identiti blog dan empunyer blog itu tersendiri...

Jadi, dikesempatan ini. Saya nak tag kawan saya yang mempunyai blog juga. Saya tag yang ada nama di bawah ini:

-encik hafizul
-musafir di bumi Syam
-ukthie hajar (just)

2 comments:

alhanin on 20 March 2009 at 13:20 said...

hehehe dengar macam kita bercakap ye.. alhamdulillah. tapi hati2 takut komputer tu pulak bercakap dengan kitak.. kehkeh syukran menjawab tag

MusafirBumiSyam on 22 March 2009 at 09:45 said...

Salam..maaf ler kak timah, saye tak nak jawab tag tu..sori k..truskan menulis..chayok2..

Post a Comment

 

Dzatun Nithaqaini Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template