Tuesday, 21 June 2011

PERKARA AJAIB TERSEMBUNYI DALAM MINDA


1. Tenaga ajaib tersembunyi dalam minda

Percaya atau tidak apabila anda sentiasa memikirkan tentang kenyang, anda tidak akan lapar. Buktinya apabila anda menjalani ibadah puasa, anda tidak berfikir pun tentang makan sepanjang hari. Padahal hari-hari biasa, awal pagi lagi anda sudah terasa hendak makan.

Sebaliknya apabila anda mula berkata “ aku malaslah hari ini” “aku boring la hari ni”, anda akan benar-benar malas dan boring. Maka jika anda ingin cemerlang dan Berjaya, bijak – bijak la berhubung dengan imaginasi. Imaginasi boleh menjadikan anda apa sahaja. Daripada sini kita boleh simpulkan, “kita sendirilah yang meminta setiap apa yang berlaku pada diri kita.”

Berkomunikasi dengan minda ke minda

apabila anda mengingatkan seseorang, dan jika ingatan anda itu jujur, ikhlas dan bertanggungjawab, dan tiada sebarang gangguan, anda sebenarnya telahpun menghantar gelombang minda kepada orang itu. Anda mungkin mendapat tindak balas yang menakjubkan.

Jika ingatan anda terhadapnya adalah yang baik- baik, dalam masa yang sama insyaAllah dia akan mengingatkan yang baik-baik juga tentang anda. Maka kerana itulah sesekali pada saat saat tertentu anda terkenangkan seseorang yang telah lama anda tidak temui secara tiba-tiba. Barangkali pada saat itu orang berkenaan sedang memikirkan tentang anda dan gelombang mindanya telah mengembara dan akhirnya sampai kepada anda.

3. Daya magnet dalam fikiran beremosi

tahukah anda apabila anda membenci seseorang, anda sebenarnya telahpun menarik kebencian orang itu terhadap anda. Fikiran yang beremosi ada daya tarikan bagaikan magnet yang akan menarik sebarang pemikiran yang sealiran.

Sebagaimana gelombang minda tadi, kebencian akan terhasil dalam bentuk gelombang-gelombang negative yang mengembara dan akhirnya sampai kepada orang yang anda benci itu. Oleh itu, seseorang yang menjadikan imaginasinya sebagai salah satu laluan untuk kejayaan tidak boleh berfikir negative. Dia kena berfikiran positif supaya pemikiran yang sama akan dipulangkan kepadanya.

4. Mengawal minda untuk lebih Berjaya

tiada siapapun yang boleh membuatkan anda marah jika anda sendiri tidak ingin marah. Soal emosi yang tersentuh adalah perasaan yang boleh dikawal jika anda mahu mengawalnya. Jika anda memang tidak mahu marah anda tidak akan marah.

Orang boleh menjadi terlalu sedih kerana dia memberi laluan kepada dirinya untuk berasa sedih. Kesedihan yang melampau-lampau pula bermula daripada emosi yang di tarik-tarik, diiya-iyakan, di ransang-ransang dan disungguh-sungguhkan, ibarat api yang dicurahkan petrol keatasnya. Api akan menyambar hebat padahal jika dibiarkan sahaja, lambat laun ia akan padam sendiri. Kejayaan pertama orang yang Berjaya adalah dapat mengawal emosinya.

5. Dua pemikiran dalam masa yang sama.

Anda munkin pernah melihat seseorang yang beremosi pada suatu masa tetapi pada masa yang sama bercakap seolah-olah tidak menghadapi sebarang masalah..ingat! , orang ini bukanlah seorang pelakon. Seorang ayah memarahi anaknya dengan kemarahan yang beriya-iya tetapi dalam masa yang sama dia menghadiahkan anda senyuman dan mula bercakap lembut dengan anda. Itu tandanya permulaan bagi seseorang yang dapat mengawal emosi. Seorang yang ingin mencapai kejayaan melalui imaginasi perlu lebih pandai mengawal emosi.

6. Minda teransang melalui solat dan doa

solat itu doa dan doa itu perlu dalam proses kehidupan seseorang manusia. Manusia perlu berdoa untuk menjalinkan hubungan yang erat antara dirinya dengan alam ghaib dan yang terpenting dengan PENCIPTA-NYA. Realitinya orang yang sentiasa berdoa dan sentiasa menunaikan solat tepat pada waktunya atau lebih baik pada awal waktu akan dapat membentuk dan meningkatkan kekuatan minda melalui fikiran yang lebih terfokus.

Seseorang yang Berjaya adalah orang yang tenang dan ketenangan yang mutlak ataupun kemuncak bagi ketenangan adalah solat. Hakikat ketenangan tidak ada dalam diri seseorang yang ingkar solat atau tidak pernah berdoa..

(Tinta Usang)

jadilah insan yang mengenal erti kehidupan...

0 comments:

Post a Comment

 

Dzatun Nithaqaini Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template